ТРАПЕЗНИ СТОЛОВЕ – Какво трябва да знаем при избора им?

ТРАПЕЗНИ СТОЛОВЕ – Какво трябва да знаем при избора им?

Създаването на уютно място за хранене у дома е както предизвикателство, така и удоволствие. Трапезната маса и столовете вървят ръка за ръка и техният избор значително влияе на интериора и на начина ни на живот. Когато се изправите пред задачата да изберете правилните трапезни столове, най-добре е да сте добре подготвени, започвайки от вашите нужди и желания. В съвременния свят има изобилие от възможности, което може както да ви помогне, така и да ви обърка, ако не знаете точно какво търсите и от къде да започнете. За да ви улесним в този процес, събрахме някои от най-важните неща, които са определящи при избора ви.

Размери на стаята

Първата стъпка е да вземете предвид размерите на стаята, предназначена за хранене. Изберете трапезната маса според размерите на стаята, а след като я изберете, насочете вниманието си към столовете.

Дизайн

Една популярна тенденция е комбинирането на модерна маса с класически столове. Това може да работи добре в определени случаи, но също така крие рискове. За да избегнете неочаквани резултати, заложете на единство между столовете и масата. Например, ако трапезната маса има класическа линия с извит крак, изберете столове с извивка. Ако масата е квадратна или правоъгълна, потърсете столове с подобни елементи, които ще обединят визията, ще я завършат.

Материали

Комбинацията от материали играе важна роля за крайния вид на трапезарията. Тапицираните столове с дървени крака носят усещане за уют и комфорт, а облегалките им често включват видими дървени елементи като акцент. Добър съвет е да съчетаете цвета на дървените елементи на столовете с масата и околните мебели. Столовете с метална рамка и крака говорят за стил и функционалност. Металът позволява изработката на столове и маси с по-фини крака и нестандартни силуети, като същевременно са по-леки от дървените. Металните столове са подходящи за модерни или индустриални интериори. Съществуват и трапезни столове, които са тапицирани изцяло. Препоръчваме цветът на дамаската на този тип столове да кореспондира с останалите меки мебели в помещението или да бъде комбиниран със завесите.

Размери на столовете

Стол с широчина на седалката 55 см е най-често срещаният размер при столовете за хранене. Това е добър размер за стол без подлакътници, но ако трапезната ви маса е по-голяма, този размер столове може да изглежда несъразмерен. В такъв случай изберете по-широки столове или такива с подлакътници. Избягвайте столове с тесни седалки под 45 см, защото те не осигуряват достатъчно удобство. За максимален комфорт изберете столове с широчина на седалката от 50 до 60 см.

Височината на седалката при трапезните столове трябва да бъде около 45-48 см. За височината при трапезните маси е важно да оставите поне 30 см между горната част на седалката на стола и плота на масата. Трапезните маси обикновено са с височина 75-78 см. Дълбочината на трапезните столове зависи от техния дизайн. Модели с изнесени назад крака, извити облегалки или декоративни елементи на гърба могат да заемат повече място. Предвидете разстоянието около масата, преди да изберете конкретен модел.

 

Подвижност

Изберете трапезен стол, който е лесен за придвижване и лесно излиза от масата. Някои столове имат удобно място за захващане на облегалката, което улеснява преместването. Тапицираните столове или тези с плътна облегалка се хващат по-трудно и не се местят лесно с една ръка. За да се мести удобно един стол, той трябва да бъде лек, но без това да е за сметка на здравината му. Помислете и за хората, които ще използват стола – ако на масата седят деца или възрастни хора, уверете се, че столовете не са твърде тежки или неудобни за движение.

Тапицерия

Рано или късно някой ще разлее нещо по тапицираните столове. Колко сте готови да се притеснявате за това? Съществуват много комбинации и видове тапицерия за трапезни столове, но основните материали са изкуствени и естествени кожи, текстилни дамаски и памучни покрития. Избягвайте многослойните тапицерии и такива, които се износват бързо и захабяването им личи визуално. Комбинацията между естествени влакна и изкуствени материи като полиестер е най-добрият вариант за тапициран трапезен стол. Ако предпочитате ефирните и нежни материи, изберете стол с подвижни възглавници за седалки, които лесно можете да сменяте и заменяте.

С тези съвети ще сте по-добре подготвени да изберете подходящите трапезни столове за вашия дом, съчетавайки комфорт, стил и функционалност.

Scroll to Top
Scroll to Top