Мебели от масив, MDF, ПДЧ и фурнир

Често, когато сме изправени пред задачата да обзавеждаме нови помещения се сблъскваме и с многобройни възможности за мебели и материали, от които са изработени. Но достатъчно ли сме информирани, знаем ли предимствата и недостатъците, когато избираме?
Предлагаме ви кратко въведение в света на мебелите, в което ще се опитаме да хвърлим яснота върху основните понятия и разгледаме основните типове: масивно дърво, фурнир, ПДЧ и MDF.

Масивно дърво
Мебелите от масивно дърво са символ на качество, стил и уют. Те се отличават с издръжливост и могат да служат на поколения. Масивното дърво се добива естествено и не се произвежда изкуствено, което допринася за неговата уникалност и висока стойност. Макар и по-скъпи и тежки, тези мебели се отличават с възможността за лесна реставрация, което удължава техния живот и поддържа тяхната стойност във времето. Естетическите предимства на масивното дърво също са значителни – всяко парче има свои уникални шарки и текстура, което придава индивидуалност и характер на вашето жилище.

Фурнир
Фурнирът представлява тънък слой дървесен материал, изработен на листове с дебелина около 3 мм. Използва се за облицовка на мебели от шперплат и ПДЧ, придавайки им елегантен вид. Фурнирът може да бъде в различни цветове и стилове, оптимизирайки използването на дървесина. Той е икономичен и екологичен вариант за постигане на висококачествен външен вид на мебелите, без да се жертва естетиката.

ПДЧ
ПДЧ (плоча от дървесни частици) се изработва от пресована и слепена смляна дървесина. Тези мебели са достъпни и често използвани в хотели и обществени сгради. ПДЧ предлага богата цветова гама и не изисква поддръжка. Недостатъците включват кратък живот, ниска устойчивост на влага и невъзможност за релефна обработка. В допълнение, ПДЧ мебелите са по-малко устойчиви на механични повреди и могат да се износят по-бързо в сравнение с масивното дърво или други висококачествени материали. Те са по-лек материал и лесно се транспортират и монтират, което ги прави предпочитан избор за много потребители.
ПДЧ се използва широко за изработка на шкафове, рафтове и други мебели, където външният вид и ниската цена са по-важни от дълготрайността. За да се увеличи животът на ПДЧ мебелите, често се използват различни покрития и ламиниране, които ги предпазват от влага и механични повреди.

MDF
MDF (Medium Density Fiberboard) в превод означава гипсофазер със средна плътност. Подобно на ПДЧ-то, този материал също се произвежда от смляна дървесина. Процесът на обработка тук обаче е малко по-различен. За направата на MDF се подбират трупи, които след отстраняване на кората, попадат в камери под високо налягане и с висока температура. След това трупите попадат в резачка, която ги смила почти на пюре. В сравнение с ПДЧ-то, MDF-ът има много по-плътна и хомогенна структура, тъй като частиците му са по-фино нарязани и по-добре пресовани. Слепването на дървесината се прави чрез парафини.
MDF-ът се счита за много по-природосъобразен от ПДЧ-то, защото за залепването му се използват само естествени материали. При ПДЧ-то спойката се осъществява чрез формалдехид. Макар че съвременното производство е ограничило количеството му, той може да бъде опасен за здравето.
Предимство на MDF-a e, че има добър ъгъл на огъване, а хомогенността на частиците, от които е направен, позволява на производителите да го фрезоват и да изваят каквито форми пожелаете.
Еколозите препоръчват именно тази суровина за направата на обзавеждане, тъй като има добра издръжливост, а при направата ѝ дървесината се използва оптимално.

Scroll to Top
Scroll to Top