ЦВЕТОВЕТЕ В ИНТЕРИОРА, КАК ДА ГИ СЪЧЕТАЕМ

Цветовете са тези, които внасят в дома ни комфорт, хармония и уют. За да направите правилния избор, трябва да знаете, че те са разделени на топли и студени. Топлите са подходящи за социалните помещения, като дневна, трапезария и кухня. Докато студените цветове са успокояващи и се използват за стаите, предназначени за почивка като спални и офис помещения.

Една от най-важните стъпки в създаването на стилен и цялостен вид на Вашите стаи е откриването на подходящата цветова комбинация.

Топла стая … Червеното, розовото, оранжевото и жълтото, се асоциират с огън и светлина и създават уютна и предразполагаща среда. Изберете тези цветове за да направите голямата стая по-малка и приветлива, или да стоплите и осветите помещение, което не получава достатъчно силна дневна светлина. Колкото по близо са цветовете, които сте избрали от тази гама до червеното, толкова по-силни са те, затова запазете силните тонове за акценти, а техните по-бледи нюанси за големите повърхности. Малко неутрални акценти в бяло, сиво или черно, както и някое добре подбрано растение ще внесат баланс и хармония.

Синя стая… Студените цветове правят малката стая по-голяма и създават хладна, релаксираща среда. Зелените, сините и виолетовите тонове създават изтънчена атмосфера и са подходящи за стаи с южно изложение с много естествена светлина. Обикновено се комбинират с бежово, бяло и кафяво за баланс.

Контрастни цветове… Можете да освежите една стая, като използвате цветове разположени един срещу друг в цветната палитра, например червено и зелено или синьо и оранжево. Контрастните цветове имат еднаква сила, затова не трябва да се използват в еднакви количества. Единият цвят трябва да доминира, например ако тапетите са със сини и жълти мотиви, диванът може да е целият жълт. Може да използвате и повече контрасти стига да се спазва същият принцип.

Хармонични цветове… Ако изберете два, три или четири цвята, които лежат един до друг в цветната палитра, можете да сте спокойни, че ще се съчетаят добре. Например комбинацията между розово, прасковено и златно е добра, защото нито един не доминира и са близки. Същото се отнася и за комбинацията от синьо, синьо-зелено и зелено. Малки акценти от противоположен цвят, например теракота при синия вариант, ще внесе допълнителна хармония и баланс в този интериор.

Пастелни цветове… Прибавете бяло към чист цвят и получавате пастелен нюанс на този цвят. Тези прекрасни нюанси са сигурен избор при обзавеждането на дома, тъй като освен свежи и красиви, те чудесно се съчетават помежду си, дори ако са на противоположни места в цветната палитра. Можете да подберете дори различни десени на тъканите, ще се получи уникална романтична атмосфера.

Убити цветове… Убитите цветове са потъмнени с черно или сиво и затова се съчетават чудесно с черно. Теракота, петролно синьо или тютюнево жълто, имате много голям избор и резултатът ще е неповторим. Няколко ярки акцента ще завършат идеално уникалният интериор в тези цветове.

Неутрални цветове… На езика на интериорния дизайн неутралните цветове варират от бяло през кремаво, бежово и кафяво и от бледо сиво до черно. Можете да ги използвате в комбинация със силно изразени цветове или за създаването на интериор в изцяло неутрални тонове. Тези интериори черпят вдъхновение от природата и при тях голяма роля се отделя на различните материи. Създаден в неутрални тонове, интериорът предоставя и чудесна възможност за озеленяване, интересни мебели и излагането на картини или други произведения на изкуството.

Scroll to Top
Scroll to Top